Naar schatting zijn er zo’n miljoen rijbewijsbezitters met een vorm van rijangst in Nederland. Ongeveer de helft daarvan rijdt helemaal niet meer. De andere helft rijdt wel, maar met een onprettig gevoel.

Psychische symptomen;

De symptomen van rijangst kunnen variëren van een onprettige spanning, een opgejaagd gevoel tot hevige paniekaanvallen.
Men vermijdt in veel gevallen bepaalde situaties, zoals de autosnelweg, tunnels, bruggen of langs het water rijden en parkeren. Er worden soms jarenlang heel wat extra kilometers gemaakt doordat men liever omrijdt! Het kan zelfs zo zijn dat u het zelf niet zo in de gaten hebt, maar onbewust afspraken en bezoekjes uitstelt of andere routes neemt om die ene situatie maar te vermijden….

Fysieke symptomen;

Het kan leiden tot een verhoogde hartslag, zweten, duizeligheid, een licht en onwerkelijk gevoel in het hoofd, klamme handen, wazig zien, een moeilijke ademhaling. Als u dit al vaker heeft ervaren ontstaat er vaak weer angst voor de angst van de fysieke symptomen. Men is bang de controle te verliezen en onverwachte dingen te gaan doen. Zo blijft het een vicieuze cirkel tussen lichaam en geest met een negatief effect.

IMG_2041 copy

U kunt het veranderen!

Rijangst ontstaat veelal door één of meer negatieve ervaringen in het verleden. De ervaring kun je niet veranderen, maar je kunt wèl het gevoel wat daarbij hoort veranderen!

Hoe gaat het in zijn werk?

Het moeilijkste dat u moet doen is bij uzelf te rade gaan en toegeven dat u rijangst heeft. Zodra u dat heeft gedaan neemt u contact op. We maken dan een afspraak voor een intakegesprek bij u thuis. Daar gaan we dieper in op uw situatie en ik maak een doelgericht plan van aanpak. Voor de begeleiding zelf staan 5 sessies van ieder 3 uur met een tussenpoos van 1,5 á 2 weken. Die tijd heeft u nodig om het hele proces goed te doorlopen om uw angst onder controle te krijgen. Ook krijgt u opdrachten die u tussen de sessies door moet uitvoeren voor een goed resultaat.

brug sydney-230179_960_720

Hoe pakken we het aan?

Stap 1 Durf toe te geven dat u rijangst heeft (dit is de moeilijkste stap) en neem contact op
Stap 2 Intake gesprek van 90 minuten
Stap 3 U gaat onder begeleiding in 5 sessies van 3 uur uw rijangst de baas worden.

Als u deze stappen hebt doorlopen kunt u weer met zelfvertrouwen op weg!

tunnel

Na een pittige éénjarige opleiding bij De Coninck Traffic Management met succes te hebben afgerond mocht ik me NLP Practitioner met specialisatie verkeersangst noemen. (Rijinstructeur+). Tijdens die opleiding heb ik me het Neuro Linguïstisch Programmeren (kortweg NLP) eigen gemaakt. In dit vakgebied heb ik een reeks verschillende, krachtige technieken geleerd om mensen te helpen van hun angst af te komen.
Ik ben aangesloten bij Rijangst Nederland. Dit is een samenwerkingsverband met een aantal NLP Practitioners, allen gespecialiseerd in verkeersangst.

DCTM_R_Logo_FV